Notice: A non well formed numeric value encountered in /home/godsking/public_html/processwire/site/templates/_header.php on line 15

Notice: A non well formed numeric value encountered in /home/godsking/public_html/processwire/site/templates/_header.php on line 16

Notice: A non well formed numeric value encountered in /home/godsking/public_html/processwire/site/templates/_header.php on line 17

Notice: A non well formed numeric value encountered in /home/godsking/public_html/processwire/site/templates/_header.php on line 19
God's Kingdom Ministries
Serious Bible Study

GKM

Donate

Voorwoord:

In vroege tijden waren de Psalmen in vijf boeken verdeeld, waarbij elk boek correspondeerde met een boek van Mozes. In de “Companion Bible” schrijft dr. Bullinger in zijn kanttekeningen bij de Psalmen het volgende,

De Misdrash bij Psalm 1:1 zegt: “Mozes gaf de Israëlieten de vijf boeken van de wet; en hiermee corresponderend gaf David hen de vijf boeken van de Psalmen.”

Overeenkomstig beschrijft Bullinger de Psalmen en verdeeld hij hen in vijf boeken, waarbij elk boek correspondeert met een boek van de wet. Elk boek eindigt met een doxologie. De vijf Psalmboek zijn:

Het boek Genesis (Ps. 1-41), dat over de mens gaat

Het boek Exodus (Ps. 42-72), dat over Israël als een natie gaat

Het boek Leviticus (Ps. 73-89), dat over het heiligdom gaat

Het boek Numeri (Ps. 90-106), dat over de volken gaat

Het boek Deuteronomium (Ps. 107-150), dat over het Woord gaat

Bullinger schetst, maar doet geen poging om de specifieke verhalen uit Genesis te correleren met de Psalmen binnen het boek Genesis. Ik ben de uitdaging aangegaan die hij waarschijnlijk ook wilde aangaan, maar waarschijnlijk geen tijd voor had. Zoals ik ontdekt heb was het daadwerkelijk ook een uitdaging, want telkens als ik de Psalmen dieper ging bestuderen ontdekte ik zaken die mij meer dan eens dwongen om weer van voor af aan te beginnen.

Dit boek gaat over de eerste 41 Psalmen van het boek Genesis. Een van mijn ontdekkingen was echter dat dit boek in wezen uit slechts 40 Psalmen bestaat, omdat Psalm 9 en 10 twee gedeelten zijn van dezelfde Psalm. Dit zorgt voor enige verwarring, want om aan te tonen dat de Psalmen ook de betekenis van Bijbelse nummers weerspiegelen moet men het juiste nummer van de Psalm weten om dit belangrijke onderdeel van dit boek te kunnen begrijpen.

Een andere zaak die mij zowel verrukte als verbaasde was de ontdekking dat het Psalmnummer correleerde met de Bijbelse betekenis en het Bijbelse gebruik van getallen op zich. Bij mijn weten heeft niemand in de geschiedenis de Psalmen kunnen omzetten in een studie van de Bijbelse betekenis van getallen. Zelf ontdekte ik dit essentiële onderdeel pas toen ik al behoorlijk ver was met het schrijven van dit boek. Dit dwong mij om opnieuw te beginnen om vervolgens dit fascinerende kenmerk toe te voegen, wat het belang en de uniciteit van dit boek sterk heeft verbeterd.

Bijbelse numerologie is wat anders dan occulte numerologie. De Bijbel gebruikte de meeste getallen op een andere manier. Ik hoop dat degenen die occulte numerologie hebben bestudeerd deze getallenstudie niet zomaar aan de kant zullen schuiven. Getallen hebben een significante plaats binnen de studie van de Schriften, zelfs wanneer occulte mensen dit voor eigen doeleinden miskennen of misbruiken.

Mijn boek “De Bijbelse betekenis van getallen” is een aanvulling op deze studie over de Psalmen. Vanwege de onderlinge verbondenheid was het noodzaak om deze twee boeken tegelijk te schrijven. Ik heb overwogen om deze twee boeken samen te voegen, maar was ten slotte van mening dat dit voor meer verwarring zorgde dan dat het de lezer duidelijkheid zou bieden. Daarom zijn het twee verschillende boeken geworden. Toch beveel ik het aan om beide boeken tegelijk te bestuderen, omdat de Psalmen de betekenis van de getallen openbaren, terwijl omgekeerd de betekenis van de getallen ook bijdragen aan de interpretatie van de Psalmen.

Tijdens het verloop van mijn studie ontdekte ik dat de Hebreeuwse letters ons eveneens assisteren bij het bepalen van de betekenis van de getallen – en daarbij ook bij de interpretatie van de Psalm. De Hebreeën gebruikten geen Arabische nummering zoals we dit tegenwoordig in het Westen gebruiken. Zij gebruikten hun eigen letters om getallen uit te beelden. Daarnaast beelden hun getallen eveneens woorden uit. Zo is hun zesde letter bijvoorbeeld de vav, wat niet alleen het getal 6 is, het is eveneens het woord voor nagel of pin. Zo draagt elk Hebreeuws getal bij aan de interpretatie van de Bijbelse betekenis en gebruik.

Het doel met mijn twee boeken is om de lezers enkele extra handvatten te geven waarmee zij de Schriften in dieper opzicht zullen begrijpen en waardoor zodoende een ieder de gedachte van God zal kennen.